De term schijnzelfstandigheid heb je de laatste tijd waarschijnlijk al vaker horen vallen. Maar ben jij op de hoogte van wat het nu precies is? Wat zijn de criteria van de Belastingdienst en moet je je zorgen maken? In dit artikel leggen we je het haarfijn uit.
Voor jouw geruststelling: MediCentraal is voorstander van ZOIZ. ZOIZ helpt jou als zelfstandig zorgprofessional om te voldoen aan de wet- en regelgeving, zoals Wet DBA en houdt de kwaliteit van opleidingen en werk scherp in de gaten. Hoe wij dat doen? Lees het hieronder verder.
Wat is schijnzelfstandigheid precies?
Eerst de definitie: schijnzelfstandigheid betekent dat je formeel als zelfstandig zorgprofessional werkt, maar feitelijk in een arbeidsrelatie staat die lijkt op loondienst. In de zorg kan dit bijvoorbeeld voorkomen wanneer jij als zorgprofessional voor één opdrachtgever werkt en waarbij de opdrachtgever in hoge mate jouw werkzaamheden en agenda bepaalt. Als je als zzp’er weinig tot geen vrijheid hebt in hoe en wanneer jij je werk uitvoert, kan er sprake zijn van schijnzelfstandigheid. Het is belangrijk om goed te kijken naar de mate van zelfstandigheid in je werkzaamheden. Hiervoor hanteert de Belastingdienst de onderstaande criteria.
Criteria die de Belastingdienst gebruikt om schijnzelfstandigheid te beoordelen
Voor jou is het goed om te weten waar de belastingdienst op let bij het beoordelen van schijnzelfstandigheid. De belangrijkste criteria lees je hieronder. Check het voor je eigen situatie.
Hoe staat het met de gezagsverhouding?
De Belastingdienst controleert of je aanwijzingen krijgt van de opdrachtgever over hoe het werk moet worden gedaan. Ook is het van belang of de opdrachtgever werktijden en locatie bepaalt en of de zzp’er is ingebed in de organisatie van de opdrachtgever.
Vrijheid van werken in de zorg
Er wordt beoordeeld of jij als zzp’er het werk zelf moet doen of zich vrij kan laten vervangen. En ook heel belangrijk: werk jij voor één opdrachtgever of meerdere?
Langdurige relatie met de opdrachtgever
Ook wordt er gekeken naar de duur van de samenwerking. Een langdurige relatie of het herhalen van opdrachten voor één opdrachtgever kan op een vast dienstverband wijzen.
Laat zien dat je een echte zorgondernemer bent
Er wordt gelet op of de zzp’er financiële risico’s loopt en of hij of zij eigen middelen gebruikt, zoals gereedschap of een werkruimte. Ook speelt mee of de zzp’er actief nieuwe klanten werft of afhankelijk is van één opdrachtgever.
Vaste beloning? Of op basis van resultaat?
Ontvang jij een vast bedrag per uur of opdracht of wordt de betaling bepaald door het geleverde resultaat? Het criterium beloning beoordeelt of de zzp’er een vast bedrag ontvangt per opdracht of afhankelijk is van de resultaten. Ook wordt gekeken of er doorbetaling bij ziekte is of alleen betaling voor daadwerkelijk geleverd werk.
Meer weten? De Belastingdienst vertelt je er alles over
Het is belangrijk om te begrijpen dat de bovenstaande lijst niet compleet is. De Belastingdienst beoordeelt de situatie op basis van het geheel van feiten en omstandigheden. Geen enkel criterium is op zichzelf doorslaggevend. Wil je meer weten over schijnzelfstandigheid en hoe de belastingdienst daarmee omgaat? Je leest het op de website van Belastingdienst ‘Schijnzelfstandigheid en Wet DBA’.
Het ZOIZ kwaliteitskeurmerk helpt jou bij het voorkomen van schijnzelfstandigheid
Het ZOIZ-keurmerk (Zelfstandig Ondernemen In de Zorg) is ontwikkeld om de kwaliteit en professionaliteit van zzp’ers in de zorgsector te waarborgen. Dit keurmerk helpt zowel zorgverleners als zorgorganisaties bij het voorkomen van schijnzelfstandigheid.
MediCentraal als partner van ZOIZ
MediCentraal is als lid van i-ZO en NBBU (Keurmerk ZZP Intermediair), ook voorstander van ZOIZ. Dit betekent dat we ZZP’ers actief ondersteunen bij het behalen van het keurmerk, waarmee we waarborgen dat zij professioneel en volgens de regels werken.
Voordelen van het ZOIZ-keurmerk
Het ZOIZ-keurmerk toont aan dat zorg-zzp’ers zich als echte ondernemers gedragen, met up-to-date en gecontroleerde documenten. Dit vermindert risico’s en biedt zowel opdrachtgevers als zzp’ers meer zekerheid over de samenwerking.