Mantelzorger zijn is een bijzondere en zeer gewaardeerde taak. Je zorgt op vrijwillige basis voor een naaste, die dat helaas zelf niet meer kan. Maar wie zorgt er voor jou? Een net zo belangrijke taak! Wij hebben 10 tips voor een gezonde balans tussen het zorgen voor een ander en zorgen voor jezelf.
Tip 1: Plannen, plannen en nog eens plannen
Hoe saai het ook klinkt: plannen is key. Het leven van een mantelzorger is druk! Waarschijnlijk werk je er nog naast en heb je ook nog een huishouden draaiende te houden. Kortom: een hoop ballen die in de lucht hangen. Zonder een strakke planning is ‘me-time’ onmogelijk. Dus elke week plan je minimaal 1x per week zo’n momentje voor jezelf. Ga lekker shoppen, een stuk wandelen of gewoon even helemaal niks met een kop thee op de bank en een bingewatch-waardige serie. Heerlijk!
Tip 2: Een uitlaatklep
Zorgen voor een naaste die ziek is vraagt mentaal een hoop van je. Je hebt diegene namelijk ook gekend op een andere manier. Van die persoon neem je onbewust dus ook afscheid. Om positiviteit over te kunnen brengen op een ander moet je wel je eigen negatieve gevoelens ergens kwijt kunnen. Praat hierover met bijvoorbeeld een vriend/vriendin of je partner. Lukt dat niet? Raadpleeg je huisarts!
Tip 3: Plan B
Mantelzorger word je vaak onverwachts en onbewust. Maar ook jij bent maar een mens! En dat betekent dat ook jij een keer met griep op bed ligt of verhinderd bent door onverwachte omstandigheden. Zorg ervoor dat je altijd een noodlijst hebt met mensen die je kunt bellen in dit soort gevallen. Dit geeft rust. Je kunt gebruikmaken van het noodplan, ontwikkeld door De Landelijke Huisartsenvereniging (LHV), MantelzorgNL en het Expertisecentrum Mantelzorg.
Tip 4: Denk in mogelijkheden
Een naaste zien afzwakken is rot. Instinctief wil je er waarschijnlijk alles aan doen om dit proces tegen te gaan. Doe dit niet! Omarm wat nog wel kan en geef dat aandacht. Dit geeft veel meer energie en een positief gevoel.
Tip 5: Een beetje egoïsme is oké
Heb je eindelijk een extra gaatje vrij in je agenda en besteed je die het liefst helemaal aan jezelf? Voel je niet schuldig! Je vrienden, familie etc. weten allemaal hoe groot jouw zorghart is. Dus lekker doen en genieten van deze kostbare momentjes.
Tip 6: Zoek nieuwe raakvlakken
Merk je dat de raakvlakken die je voorheen zo sterk voelde met je naaste langzaam verdwijnen? Ontdek waar je elkaar nu nog wel in kunt vinden. Samen dingen delen en lachen schept een band en zorgt voor een positief gevoel. Er is gelukkig altijd wel iets waar je blij van wordt, je moet het alleen wel willen zien!
Tip 7: Zeg het met muziek
Er is één ding in het leven wat bij iedereen herinneringen oproept en een gevoel van verbondenheid geeft: muziek. Voel je een bepaalde afstand ontstaan tussen jou en je naaste door het ziektebeeld? Zoek de verbintenis op met muziek. Er is vast een nummer waar jullie samen een voorliefde voor hebben of een herinnering mee koesteren.
Tip 8: Even op het zijspoor
Lopen de emoties hoog op? Dat geeft niet! Het is wel belangrijk dat je dan even uit de situatie stapt. Ga even op het zijspoor staan, bekijk het van een afstand en zucht even diep. Hierdoor zal je merken dat je de situatie objectiever kunt bekijken en zonder emotie tot een oplossing kunt komen.
Tip 9: Samen ontspannen
Als het ziektebeeld het toelaat kan het fijn zijn om er samen even helemaal uit te zijn. Even uit de sleur van alledag en samen ontspannen. Bezoek een mooi natuurgebied of drink een kop koffie buiten de deur. Ontspanning vind je in de kleine dingen!
Tip 10: Trots met een hoofdletter T
En last but not least: wees trots! Als mantelzorger ben je een ster in het vooropstellen van andermans behoeftes en luisteren naar wat belangrijk is voor de ander. Een zeer speciale eigenschap, gezien ons tikkeltje egoïstische aard. ? Voor een ander kunnen zorgen is van onbetaalbare waarde en dat verdient een groot compliment!
Wist je dat je een erkenning kunt aanvragen via de gemeente? Het zogeheten ‘mantelzorgcompliment’. Dus ken jij iemand die zich met heel zijn/haar hart inzet voor een naaste? Geef diegene deze erkenning!
Bron: Rijksoverheid en De Landelijke Huisartsenvereniging (LHV)