4

Terug naar overzicht

Wtza meldplicht voor ZZP’ers? Dit is wat je moet weten

5 jul 2022

Vorige week vrijdag op 1 juli is de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) ingetreden. Dit is een onderdeel van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz). Een belangrijke verandering voor jou als ZZP’er in de zorg! Maar waar moet je nu precies aan voldoen volgens deze wet en hoe meld je je aan? Wij leggen het je uit…

De Wtza meldplicht in het kort

Als aanbieder van zorg en/of jeugdhulp wil je aan kunnen tonen dat je kwalitatief goede zorg levert en te vertrouwen bent. Door te voldoen aan de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) laat je als ZZP’er in de zorg zien dat je staat voor goede zorg en een transparante werkwijze hanteert.

De Wtza bestaat uit verschillende onderdelen: melden, vergunning en intern toezicht, financiële bedrijfsvoering (inclusief het gebruik van derivaten) en jaarverantwoording. Voor jou als zorgprofessional is het stukje ‘meldplicht’ zeer relevant. 

Wat betekent deze Wet voor jou als zelfstandig zorgaanbieder?

Deze infographic van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport legt het overzichtelijk uit.

 

Hoe weet ik als ZZP’er waar ik aan moet voldoen?

Bij de meldplicht behoort een vragenlijst waardoor de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) een beter beeld krijgt van nieuwe en bestaande zorgaanbieders. Als zelfstandige in de zorg ben je hierdoor ook meer bewust van de (kwaliteits)eisen rondom het verlenen van zorg- en jeugdhulp. 

Kwaliteitscheck voor zelfstandige zorgprofessionals

Wil je zeker weten wat je wel en niet op orde hebt? Doe de kwaliteitscheck!  Hier zie je welke kwaliteitseisen de wet stelt aan jou als ZZP’er in de zorg. Welke documenten zijn er op orde, wat kan beter en wat ontbreekt nog? Allemaal vragen waar je antwoord op krijgt. 

Doe de kwaliteitschek op www.toetredingzorgaanbieders.nl/kwaliteitscheck

WTZA meldplicht ZZP voor zorg- en/of jeugdhulpaanbieders

Op https://www.toetredingzorgaanbieders.nl/melden vind je een overzicht van wat er van je verwacht wordt als ZZP’er in de zorg. Zodra je dit helder hebt voor jezelf en de benodigde gegevens paraat hebt vul je de vragenlijst in zijn geheel in één keer in. 

Inloggen doet je met e-Herkenning (ten minste niveau 2+). E-herkenning is de digitale sleutel voor ondernemers en de overheid. Hiermee log je op één manier veilig in bij ruim 500 organisaties. Heb je nog geen E-herkenning? Dit vraag je gemakkelijk aan bij www.e-herkenning.nl

Zodra je de aanmelding hebt afgerond krijg je een ontvangstbevestiging in je mailbox en wordt de melding doorgegeven aan de Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Op basis van onder andere de ingevulde vragenlijst, bepaalt de IGJ hoe ze toezicht gaat houden. Als de kwaliteit van de zorg- of jeugdhulpverlening onvoldoende is, kan  de IGJ hierop handhaven.

Wat als ik zorg- en jeugdhulp verleen?

Als je zowel als ZZP zorg- en jeugdhulpaanbieder aan het werk gaat is het verstandig om de melding in één keer voor beide in orde te maken. Ga je op een later moment ook als ZZP zorgaanbieder of jeugdhulpaanbieder aan de slag? Dan moet je je opnieuw melden als zorg- of jeugdhulpaanbieder. 

Is het strafbaar als ik mij niet aanmeld als ZZP’er in de zorg?

Ja, als je niet onder één van de specifieke uitzonderingen valt. Je bent als bestaande ZZP zorg- en jeugdhulpaanbieder in overtreding als je in de periode van 1 januari tot en met 1 juli 2022 niet aan de meldplicht hebt voldaan. Het gevolg vanuit de Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) kan een boete zijn.

Heb je nog vragen?

Hier vindt je alle informatie die voor jou belangrijk is als zorgaanbieder over de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza). Heb jij je Wtza op orde? schrijf je dan in als ZZP’er in de zorg bij MediCentraal.

4

Overzicht van alle cases

0
Je winkelwagen
  • No products in the cart.