Je werkt heel tevreden met een vaste aanstelling op een zorginstelling. Opeens hoor je dat een collega aan de slag gaat als zzp’er in de zorg. ‘Is dat ook wat voor mij?’: vraag je je dan af.
Om daar antwoord op te krijgen moet je goed de voor- en nadelen voor jezelf op een rijtje zetten. Want werken als zelfstandige biedt tal van voordelen, maar natuurlijk zijn er ook een aantal nadelen ten opzichte van een vast arbeidscontract.
Om je te helpen bij het maken van een weloverwogen keuze zetten we in dit artikel de voordelen van ZZP in de zorg op een rijtje afgezet tegen de nadelen. Je vind ze hieronder.
Aantal ZZP’ers in de zorg flink toegenomen
Sinds 2017 is het aantal zelfstandige zorgprofessionals met maar liefst 50% toegenomen. Op 1 januari 2022 stonden 169.000 zzp’ers ingeschreven bij de KvK als zelfstandig zorgprofessional en het einde lijkt voorlopig nog niet in zicht.
Op zich is deze ontwikkeling ook niet vreemd, want de stap naar zelfstandigheid is snel gemaakt. Wel zal je rekening moeten houden met wet- en regelgeving waar je als zzp’er in de zorg aan moet voldoen. Denk bijvoorbeeld aan BIG-registratie. Maar wanneer je eenmaal voldoet aan deze verplichtingen, kun je in vrijheid aan de slag.
Op de website van de KvK staat een overzicht van alle wet- en regelgeving waar je als toekomstige zorg zzp’er mee te maken krijgt.
Voordelen van ZZP in de zorg
1. Geniet van vrijheid
Vrijheid is een belangrijk goed. Het is het meest gehoorde antwoord op de vraag wat volgens de zzp’ers in de zorg de reden is om als zelfstandige te werken. Logisch ook, want je bepaalt je eigen werktijden en je bent vrij om de zorgorganisatie te kiezen waarvoor je wilt werken. Ben je toe aan een sabbatical? Het kan! Niemand die je tegenhoudt.
2. Je verdient meer
Wanneer je besluit om als zelfstandige te werken, bepaal je je eigen uurtarief. Maar ook wat je aan reiskosten en toeslag voor avond- en weekenddiensten rekent. Natuurlijk moet je opdrachtgever er wel mee akkoord gaan, maar je verdient beduidend meer dan wanneer je in loondienst werkt.
3. Het is leerzaam
Het geven van goede zorg vergt kennis en ervaring. Doordat je als zelfstandige op veel verschillende locaties werkt, leer je heel veel. Elke zorginstelling heeft andere procedures en methoden en hier steek je elke keer weer wat van op. Je wordt steeds beter in je werk, maar bovenal aantrekkelijker voor opdrachtgevers. Juist vanwege deze kennis en je gewend bent om flexibel te werken.
4. Afwisselend werk
Dit voordeel geldt misschien niet voor iedereen, maar wanneer je een ondernemend type bent, is afwisseling in je werk waarschijnlijk een goede reden om als zzp’er aan de slag te gaan. Je bepaalt namelijk zelf voor welke zorginstelling je werkt. Bevalt de locatie uiteindelijk niet, dan ben je vrij om ergens anders te werken.
5. Ontdek wat je echt leuk vindt
Plezier hebben in je werk is belangrijk, want dat zorgt ervoor dat je elke keer opgewekt naar je werk gaat. Door je passie te volgen, loop je ook minder kans op stress of een burn-out. Als zzp’er in de zorg ontmoet je veel verschillende mensen en werkzaamheden. Zo leer je jezelf steeds beter kennen en kun je nieuwe opdrachten aannemen die je ook echt leuk vindt.
Nadelen van zelfstandig werken in de zorg
Misschien hebben de bovenstaande voordelen jou zo enorm enthousiast gemaakt dat je je gelijk wilt inschrijven als zzp’er. maar let op! Er kleven ook enkele nadelen aan zelfstandig ondernemerschap. Daar moet je tegen kunnen.
1. Je moet veel zelf regelen
Een zelfstandig zorgprofessional moet zijn of haar eigen onderneming draaiende houden. Je zal vast momenten tegenkomen dat je het gevoel hebt er alleen voor te staan. En eigenlijk is dat ook zo, want je moet alles zelf doen. Van gewerkte uren bijhouden tot en met het regelen van je pensioen. Ook krijg je te maken met de belastingdienst voor ondernemers en moet je jouw administratie bijhouden. Denk maar aan het sturen van facturen en indienen van de omzetbelasting.
2. AOV, pensioen en werkloosheidsuitkering (WW)
Voor zzp’ers is een financieel vangnet niet vanzelfsprekend. Ben je ziek waardoor je niet kunt werken, dan mis je inkomsten. Er is namelijk geen ‘baas’ die jou doorbetaalt zodra je ziek op bed ligt. Ook bouw je niet automatisch een pensioen op. Je zult zelf voor een oudedagsvoorziening moeten zorgen. En ook goed om te weten, wanneer je besluit om voor jezelf te werken, vervalt het recht op een ww-uitkering. Kortom, je zult dus zelf een financiële buffer moeten aanleggen voor het geval het even tegenzit.
3. Nieuwe opdrachten zoeken
Een van de uitdagingen die je hebt als zelfstandig zorgprofessionals is het werven van klanten. Je bent namelijk zelf verantwoordelijk voor nieuwe opdrachten. Dit kost tijd. Gelukkig vind je op MediCentraal veel nieuwe zorgopdrachten. Dus, ben je toe aan een nieuwe werkomgeving? Bekijk dan eerst onze zorgopdrachten.
Je staat er bij MediCentraal niet alleen voor
Zoals je hebt kunnen lezen, biedt zelfstandigheid flink wat voordelen. Maar ook enkele nadelen. Houd er dus rekening mee dat je er vaak alleen voor staat. Gelukkig is er MediCentraal. Wij zijn hét bemiddelingsbureau voor zzp’ers in de zorg. Dit betekent dat wij veel administratieve zaken van je overnemen waardoor zelfstandig ondernemerschap misschien helemaal niet zo’n grote stap is. Bij ons vind je tal van leuke zorgopdrachten en kun je heel eenvoudig je gewerkte uren invoeren via onze nieuwe urenregistratie-app.
Zo zie maar, bij MediCentraal sta je er niet alleen voor. Benieuwd wat wij voor jou kunnen doen? Neem contact op of schrijf je direct in als zzp’er. MediCentraal zorgt ervoor!